• Prepare for 36 hours of creative thinking, knowledge sharing, brainstorming, developing … with students and professionals from various knowledge areas and disciplines. Happening for the first time in Macedonia, the NASA Space Apps Challenge in Skopje is organized in partnership with: - Faculty of Mechanical Engineering in Skopje - Faculty of Electrical Engineering and Information Technologies in Skopje - Faculty of Computer Science and Engineering in Skopje - Seavus – Skopje … and many others. Bringing together Engineering/IT/Natural sciences professionals, academics and students alike, this event will give you the opportunity to participate in the creation of the technology of tomorrowon a global scale. The event will take place in the facilities of the largest IT Company in Macedonia and our partner and sponsor – Seavus (www.seavus.com). Stay tuned for upcoming information …
  Подгответе се за 36 часа креативно размислување, споделување на знаење, развивање на идеи ... со студенти, научници и професионалци од различни научни области и дисциплини. За прв пат во Македонија, во Скопје ќе се организира настанот NASA SpaceApps Challenge во партнерство со: - Машинскиот факултет од Скопје - Факултетот за електротехника и информациски технологии - Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство - Сеавус ... и многу други. Преку соработка со професионалци, научници и студенти од областите на инженеринг, ИТ и природни науки овој настан ќе ви даде можност да учествувате во создавањето на технологиите на иднината на глобално ниво. Настанот ќе се одржи во просториите на најголемата ИТ компанија во Македонија и наш партнер и спонзор – Сеавус (www.seavus.com).

  Предизвици:

  Само-монтирачка стаклена градина

  Предизвикани сте да развиете дизајн за стаклена градина која би можела да се искористи на вселенска мисија на Месечината или Марс. Стаклената градина би била испратена пред астронаутите и би овозможила подготовка  за населување на тој простор.

  Искористи го АрдуСат сателитот

  Користејќи ги податоците кои може да ги измери самиот сателит, податоците од достапните бази на податоци на НАСА и податоците кои може да ги повлече еден смартфон, создадете функционална програма која ќе ја утврди положбата на сателитот, или временската состојба на Земјата во видното поле на сателитот, или утврдете ја real-time состојбата на магнетните полиња на Земјата.

  Извори на обновлива енергија

  Создадете едноставна веб апликација или визуализација која ги интегрира податоците за сончева, ветерна и геотермална енергија и им овозможува на корисниците да видат каде енергетските потенцијали се најголеми

  Авто-стопер до Марс

  НАСА размислува за лансирање на мали CubeSat сателити како спореден товар на една од мисиите на Марс. Предизвикот е да се осмисли таков сателит кој ќе го прошири нашето знаење за таа планета преку различни сензори.

  Следи ги метеорите

  Основата на овој предизвик е создавање на мобилна апликација која ке им овозможи на набљудувачите на метеори да евидентираат каде забележале метеор и да ги рангираат неговите боја, големина и звук.

  Исклучи се од мрежата

  Истражете, развијте или доработете концепт со кој луѓето ќе можат да бидат независни од различните инфраструктурни мрежи (струја, вода, телефон ...).

  3Д принтање за ЕSA

  Целта на овој предизвик е да се создадат дизајни кои би биле погодни за „печатење“ на типичен десктоп 3Д принтер. Дизајните треба да претставуваат делумна или целосна репродукција на делови користени при вселенски мисии.

  Лего роботи

  Проширете ги можностите за програмирање на Лего роботите преку едноставни интерфејси со кои овие направи ќе им се доближат повеќе на аматерите. Софтверот за контрола и водење на движењата на Лего роботите во моментов не е оптимизиран и ги намалува можностите на многу луѓе да експериментираат со нив.


  Projects Nominated for Global Judging

  Satellite-Observation-Forecast App
  ardusat2earth

  Projects Receiving Local Awards

  Most complex - Take an extra Base!
  Most creative solution - Little Martian Greenhouse
  Most sustainable solution - Meteor Tracker
  Most collaborative effort - Green Explorer
  Best product and presentation - Detached
  Judged best by the other participants - Deployable Greenhouse - MARFFI

  Resources


  Sponsors

  • Seavus
  • Censum
  • Metamorphosis

  Location

  SeavusMap it
  11 Oktomvri 33A
  Skopje
  The Former Yugoslav Republic of Macedonia

  Time

  Start


  End

  Leads

 • The following projects were worked on at Space Apps Challenge Skopje: